• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/ktdgokmen
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05347896126
  • https://twitter.com/Kucuktasdemir
  • https://www.instagram.com/gokmenktd/
  • https://www.youtube.com/channel/UC2oheUfhR7iDi5hqG-_1HfA?view_as=subscriber
Site Menüsü
Linkler
Site Haritası

Buz pateni - Neşe Olcay

 
 


Bu aşk bitmez

 
Aşık Veysel Rekreasyon Alanı Buz Pisti'nde insanlara pateni sevdirmek isteyen bol ödüllü, yaptıkları işe tutkuyla bağlı, güzel bir ekip var. Kaçırmayın derim!

 
Gökmen Küçüktaşdemir
 
Şimdiye kadar pek çok spor dalıyla ilgilendim. Ama buz pateni yapmaya hiç fırsatım olmamıştı. TRT'de artistik ya da senkronize buz pateni yarışmalarını izleyerek büyüyen bir neslin evladı olarak illaki yapılmalı, o piste çıkılmalıydı. Ama önce bu işin profesyonelleri ile konuşup, biraz taktik almayı da unutmamalıydım. Aşık Veysel Rekreasyon Alanı Buz Pisti, bunun için harika bir yer. 9 hocadan oluşan inanılmaz güzel bir kadro görev yapıyor. Hem yarışmalara katılıp ödüller alıyorlar hem müsabakalarda hakemlik yapıyor hem de buz patenini insanlara sevdirmek için çalışıp çabalıyorlar. Engelli ya da engelsiz fark etmiyor, herkese ellerinden geldiği kadar destek oluyor, buz üstünde nasıl durup, nasıl hareket edebileceklerini sabırla anlatıyorlar. Zira ondan, yani sabırdan epey gerekiyor. Nereden mi biliyorum, elbette kendimden. Dışarıdan bakıldığında çok kolaymış gibi görünse de 1 saatin sonunda ancak ayakta tek başıma durmayı başarabildim dersem yalan olmaz. Ve hemen şunu söylemeliyim inanılmaz keyifli bir saat geçirdim.

DEĞERLENDİREMİYORUZ 

İzmir, tesis konusunda çok şanslı. Özellikle Ankara ve İzmit'teki pistleri gördükten sonra bunu kesinlikle söyleyebilirim. Ancak bu fırsatı değerlendiren insan sayısı az. Saatler de diğer illerdeki gibi esnek olmayınca pistten yeteri kadar faydalanılamıyor. Şu an; açılış 08.30 - kapanış 20.30. Oysa halkın beklentisi açılışın 06.00 - kapanışın 00.00 olması yönünde. Diğer illerde durum bu. Hafta sonu ise daha vahim; saat 18.00'de her şey bitiyor. İnsanlar işe gitmeden antrenman yapmak, hafta sonları pistten daha fazla faydalanmak istiyor. Bu yazıyı okuyacak olan Büyükşehir Belediyesi yetkilerine İzmirlilerin bu isteğini de ilettikten sonra biraz da pistin başarılı çalışanlarını tanıyalım.  



BUZ İŞÇİSİ İŞ BAŞINDA

1988 yılından bu yana buz pateni yapan Başantrenör Neşe Olcay, kendisini "buz işçisi" olarak tanımlıyor. Sayısız kişiye buzda kaymasını öğreten, çok sayıda sporcu yetiştiren, onların ödüller almasına zemin hazırlayan, kendisi de bol ödül sahibi hatta bir süre milli takımı da çalıştıran Neşe Olcay, "İzmir'de böyle bir pist olduğu için çok mutluyuz. Yavaş yavaş ilgi artıyor. Kapasitemiz biraz daha artarsa ek olarak, bir balon pist daha yapılabilir. Bunun için yeterli alan ve iklimlendirme sistemimiz de müsait" dedi. "Bizdeki bu buz pateni aşkı bitmez" diyen Olcay, Sevgi Tohumları Özel Eğitim Merkezi gibi bazı okullardan gelen engelli öğrencilere de ders verdiklerini, onların sosyalleşmesini sağladıklarını anlattı. Olcay, buz pateninin çocuklara özgüven kazandırdığını ve onları mutlu ettiğini vurguladı.

Neşe Olcay, daha çok organizasyon hazırlama pozisyonunda, yöneticilik yapıyor. Derslere giriyor ama bir süredir birebir öğrenci çalıştırmıyor. O, diğer antrenörlerin yükünü hafifletiyor. Olcay'a geçtiğimiz günlerde Ankara'da yapılan Senkronize Buz Pateni Türkiye Şampiyonası'nın nasıl geçtiğini sorduğumda, "Bir birincilik, bir de ikincilik aldık. Ankara'da iyiydik ama daha iyi olabilirdik. Mayıs'ta 2. bir yarışma olacak. O güne kadar hatalarımızı gidereceğiz, daha fazla çalışacağız" dedi.
 


HEM SPORCU HEM ANTRENÖR

Sizlere tanıtmak istediğim bir başka isim Eylül Kaplan.
Buz pistinde İzmir'in en genç, en başarılı isimlerinden biri. Lise 1. sınıftayken bir hafta sonu hiç aklında yokken ablasının teklifi ile buz pistine gidip buzda kaymaktan çok keyif alınca paten yapmaya başlamış. Hafta sonları yapılan kurslara katılmış. O da ilk piste çıktığı gün durmayı bilmediği için kayıp düşmüş. "Bu çok doğal" diyince kendimce seviniyorum sohbetimiz sırasında. Çünkü, ben de ilk deneyimimde buzda düşmenin tadına varıyorum. Aslında düşmek bence önemli. Sadece düşen insan nasıl kalkacağını bilir. Yine bilinmeli ki buzdan kalkmanın da kolay bir yolu var.  
Eylül Kaplan, geçtiğimiz günlerde Ankara'da yapılan Senkronize Buz Pateni Türkiye Şampiyonası Mixed Age kategorisinde yarıştı. Grup olarak katıldıkları müsabakada 2. oldular. Kendi öğrencilerinden oluşan ekip ise birincilik ödülünü aldı.



Pistteki başarılarından dolayı çok sayıda ödülü olan Eylül Kaplan, "6 yıl önce kursiyer olarak başladım buz pateni yapmaya. Katıldığım ilk yarışma 2012 yılındaydı. Senkronizede yarışmak için takım toplanırken kursiyerler arasından seçilmiştim. 20 kişi, aldığımız eğitimin ardından bir gösteri yaptık ve 1 yılın sonunda yarışmaya katıldık. Geçtiğimiz günlerde Ankara'da yapılan yarışmaya ise hem antrenör hem de sporcu olarak katıldım. Bunun heyecanı çok güzeldi. İlk kez böyle bir şey yaşadım. Antrenör olarak senkronizede katıldığım ilk yarışmada öğrencilerimle birincilik almak çok güzeldi" dedi.  
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sporcularından biri olan Eylül Kaplan, her gün piste gidip çalışıyor. Aynı zamanda Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'nde okuyor. Bölümü ritmik cimnastik. Bir de dans etmeyi çok seviyor. Ege Üniversitesi'nin Hip up Dans Topluluğu'nun dansçılarından biri.
Kaplan, "Bundan sonra daha iyi başarılar almak için hem antrenörü hem de sporcusu olduğum takımların yurt dışında ve yurt içinde kamplar yapması gerektiğini düşünüyorum. Daha çok çalışmalı, daha iyi başarılar elde etmeliyiz. Uluslararası yarışmalara katılmak istiyoruz. Bunun için de sponsorumuz olursa çok daha rahatlarız diye düşünüyorum. Senkronize buz pateni Türkiye'de çok gelişmedi. Daha fazla yatırıma ihtiyacı var" diye konuştu.
Yurt dışında sporcu pastasının çok daha büyük olduğunu vurgulayan Kaplan, "İyi eğitim alıyorlar. Orda çocuklar da ne istediğini çok daha iyi biliyorlar. Türkiye'de ise, 'Demek paten kayıyorsun... Biz seni sporcu yapalım' düşüncesi var. Biz de yurt dışındaki kıvama yavaş yavaş da olsa geliyoruz" dedi.




ULUSLARARASI HAKEM

Hokey maçlarını hep ilgiyle izlemişimdir. İki takımın buz üstündeki mücadelesi bana keyif vermiştir. O maçlara hakem olarak çıkan Berkay Aslanbey de eğitmen kadrosunda yer alıyor. Hemen burada belirtmeliyim ki buz üstünde yapmam gerekenlerle ilgili olarak ilk öğrendiğim bilgiler ona ve Neşe Olcay'a ait.   Berkay Aslanbey, hem figür hem hokey antrenörü hem de uluslararası hakem.
1997 yılında 6 yaşındayken Hasan Ağa Buz Pisti'nde buza ilk adımını atmış. 2004 yılında kurulan hokey takımında profesyonel olmuş. Bundan sonrasını Aslanbey şöyle anlatıyor: "Hasan Ağa Buz Pisti, 2005 yılında kapanınca buz pateni bizim için yeniden hobiye döndü. 2011 yılında Celal Bayar Üniversitesi İktisat Bölümü'nde okurken antrenörlük belgesi aldım. Aşık Veysel Rekreasyon Alanı Buz Pisti açılınca çok mutlu oldum. Hafta sonları yeni açılan pistte çalışmaya başladım. Bir baktım ki bu iş benim işim olmaya başladı. Buz hokeyi hakemlik kursu açıldı. Oyunculuk için benim adıma geç olduğunu düşünüp hakem olmaya karar verdim ve belgemi de aldım. Aynı zamanda figür patenine ve hokey takımının alt yapısına sporcular bulup, yetiştirip kıymetli hocalarımızın eline veriyorum. Bu çocuklar bizim halk seanslarımıza ya da hobi kurslarımıza geliyor. Yaş grupları ve becerileri uygunsa belli bir eğitim verdikten sonra bizde onları sistemin içine dahil ediyoruz."

Bu gibi uğraşlar sayesinde Türkiye'deki sporcu pastası genişletilmeye çalışılıyor. İzmir'de maalesef hem tek takımın hem tek kulübün bulunması bunun yanında reklamın ve ilginin az olması bu sporcu pastasının gelişmesini engelliyor. Rekabet yaratacak takım ya da takımlar olmayınca, oyuncu yetişme olasılığı azalıyor. Bir başka neden de hokeyin pahalı bir spor olması. Bir oyuncunun sadece ekipmanı 5-6 bin lirayı bulabiliyor. STK'ların ve halkın buz sporlarına daha fazla ilgi göstermesi gerekiyor. Figür, senkronize ve hokey fark etmeksizin buz sporlarının özgüveni ortaya çıkaran kişisel gelişime katkı veren bir tarafı var. Bizde henüz yapılmayan ama yurt dışında ilgi gören sürat pateni de aynı şeklide. Düşünsenize bu çocuklar özgüvenle ve disiplinle yetişiyor. Eğitim hayatlarını belli bir düzene koyduklarında, başarı onlar için kaçınılmaz.



İZMİR'DEN 4 OYUNCU       

Yakında, Türkiye’nin Erzurum'daki ev sahipliğinde 13. kez Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali (EYOF 2017) düzenlenecek. Aslanbey de orada hakem olarak yer alacak. Aslanbey, "Birçok ülkeden takım gelecek. Orada sahaya çıkacak çocuklar için farklı alanlarda yapılacak yarışmalar, gelecekte olimpiyatlara katılacaklar için mini bir ön çalışma olacak. Bu yüzden büyük önem taşıyor. İzmir'den de 4 oyunca gidecek bu yarışamaya" dedi. Buz pistin ayrılırken kalbim orada kaldı. Sanırım artık pisti daha sık ziyaret edeceğim.
 
 
 
Nasıl buz pateni
yapabilirsiniz?

Yapmanız gereken halka ayrılan saatlerde İzmir Bornova'da bulunan Aşık Veysel Rekreasyon Alanı Buz Pisti'ne gitmek. Girişte size verilen form ile kartı doldurmak. Unutmayın kart sizde kalacak. Bu arada 45 dakikalık seans ücreti de makul. Öğrenci 10 TL, yetişkin 15 TL. Giriş ücretini de ödedikten sonra alt kata inip ayakkabı numaranızı söyleyip size uygun olan pateni alıp piste inmek. Sonrası size kalıyor. Eğitmenlerden destek alabilir ya da düşe kalka öğrenebilirsiniz. İyi eğlenceler.






Yorumlar - Yorum Yaz
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.138634.2754
Euro37.346837.4965
Ne güzeldir,sessizlikte birlikte olmak
Daha da güzeldir, gülmek birlikte
Cennetin ipekten şalı altında
Yosunlara ve kayın ağaçlarına yaslanarak,
Kahkahamız kadar yüksek sesli olduğunu dosluğumuzun
Gösteriyor dişlerimizin beyazlığı.
F. Nietzche