• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/ktdgokmen
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05347896126
  • https://twitter.com/Kucuktasdemir
  • https://www.instagram.com/gokmenktd/
  • https://www.youtube.com/channel/UC2oheUfhR7iDi5hqG-_1HfA?view_as=subscriber
Site Menüsü
Linkler
Site Haritası

Değişimin habercisi




Değişimin habercisi



 
Artık iklim değişikliklerinin karşında durmamız için bir kurallar kitabımız var. Dünyanın bozulan ayarı, ülkelerin bu kitapçığa uyması ile toparlanmaya çalışılacak. Geçtiğimiz günlerde düzenlenen BM İklim Zirvesi'nde kabul edilen Paris Antlaşması Kurallar Kitabı ile ülkeler, küresel iklim eylemini daha şeffaf ve detaylı bir biçimde incelemeyi olanaklı kılan ortak kurallarda mutabık kaldı.
Polonya’nın Katowice kentinde yapılan COP24 İklim Zirvesi'nde ülkeler aynı zamanda 2020 yılına kadar mevcut iklim hedeflerini içeren Ulusal Niyet Katkı Beyanı belgelerini yenilemek konusunda da anlaştı. Taraflar yenilenmiş hedefleri sunmak için Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin 2019 yılında iklim konusunda düzenleyeceği özel zirvede bir araya gelecekler.

Konferansta Kural Kitabı kabul edilse de, ulusal katkıların (NDC) geliştirilmesi için somut bir adım atılmaması önemli bir eksik olarak değerlendiriliyor. Dünyanın dev ülkelerinin pasif ve çekimser tutumları ise hala kendi çıkarlarını gözetmekten geri durmadıklarını gösteriyor. Bilimsel araştırmalar, sera gazı emisyonlarının tekrardan artışa geçtiğini bize anlatırken, IPCC raporuna göre küresel ısınmanın Paris Anlaşması hedeflerine uygun olarak 1,5 C derecede sınırlandırılması için sadece 12 yıl kaldı. 12 yıl... İklim değişikliklerinin sonuçlarını değişen mevsimler, sıcaklık oranlarındaki farklılıklar ve doğal afetlerle görmeye başladık... Eğer bunun önüne geçilmezse dünya yaşanılır bir yer olmaktan çıkacak. Sonra ver elini Mars... Ve bir kez daha söylemek gerekiyor ki dünyayı bugünkü haliyle tutmamız için sadece 12 yılımız kaldı...
 

***
 

Sinema, her zaman kitlelere ulaşmak, yaşanan sorunu anlatmak ve sonucunu göstermek için iyi bir yol olmuştur. Şimdi size durumun ciddiyetini anlatan birkaç film önerisinde bulunmak istiyorum.

- The 11th Hour | 2007, Leila & Nadia Conners
11th Hour, dünyanın ve ekosistemin karşı karşıya olduğu problemleri bir bir önümüze koyuyor ve bunlara karşı çözümler, önlemler öneriyordu. Oyunculuktaki başarısı kadar çevreyi korumak adına yaptıklarıyla da tanınan Leonardo DiCaprio The 11th Hour’ın anlatıcısı ve yapımcısıydı.

- Before the Flood | 2016, Fisher Stevens
National Geographic’in yapımcıları arasında yer aldığı bu belgesel, gezegenimizi ve insalığı bekleyen çevre felaketlerine karşı tüm bilimsel kanıtları sıralıyor ve tüm bunlara rağmen konunun gerçekliğini tartışmanın tehlikeli bir zaman kaybı olduğunu vurguluyor. Filmin afişi, “The science is clear; the future is not.”

- Chasing Ice | 2012, Jeff Orlowski
National Geographic fotoğrafçısı James Balog’un çevre, iklim değişikliği ve buzulların erimesi adına oldukça önemli veriler toplanmasına yardımcı olan projesini takip eden belgesel Chasing Ice, iklim değişikliğine bilimsel ve görsel veri sağlayan, oldukça önemli bir yapım. Farklı kıtaların Kuzey Kutbu’na yakın noktalarına sürekli fotoğraf çeken kameralar yerleştiren ve bu görsel veriyi analiz eden bu proje, durumun vehametini ve geri dönülemez eşiği çoktan geçmiş olduğumuzu gözler önüne seriyor.

- Merchants of Doubt | 2014, Robert Kenner
Mesleğini ve ünvanını kötü emellerle kullanan, para uğruna gezegenimizin geleceğini satan uzmanlar da yok değil… Sadece iklim değişikliği değil, birçok konunun özellikle eğitimsiz kesim tarafından ciddiye alınmama sebebi de televizyonlara çıkıp yanıltıcı ve bilimsel olmayan açıklamalarda bulunan bu sözde-uzmanlar. Robert Kenner’ın belgeseli bu olaya parmak basıyor ve bu insanların iklim değişikliğinin de aralarında bulunduğu birçok konuda dünyaya dolaylı yoldan verdiği zarara dikkat çekiyor.

Ayrıca diğer önereceğim filmler de şunlar; Waterworld | 1995, Kevin Reynolds, Soylent Green | 1973, Richard Fleischer, Snowpiercer | 2013, Bong Joon-ho, The Day After Tomorrow | 2004, Roland Emmerich ve Beasts of the Southern Wild | 2012, Benh Zeitlin.
 
Bu filmlerden sonra İklim Zirvesi'nde konuşan ve tüm dünyanın ilgisini çeken, pek çok ülkede öğrencilerin protestolar başlatmasına neden olan 15 yaşındaki İsveçli Greta Thunberg'in şu sözlerini hatırlatmak istiyorum: "Buraya, umursasınlar diye dünya liderlerine yalvarmaya gelmedik. Buraya, hoşunuza gitse de gitmese de değişimin geleceğini haber vermeye geldik."




Yorumlar - Yorum Yaz
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Ne güzeldir,sessizlikte birlikte olmak
Daha da güzeldir, gülmek birlikte
Cennetin ipekten şalı altında
Yosunlara ve kayın ağaçlarına yaslanarak,
Kahkahamız kadar yüksek sesli olduğunu dosluğumuzun
Gösteriyor dişlerimizin beyazlığı.
F. Nietzche