• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/ktdgokmen
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05347896126
  • https://twitter.com/Kucuktasdemir
  • https://www.instagram.com/gokmenktd/
  • https://www.youtube.com/channel/UC2oheUfhR7iDi5hqG-_1HfA?view_as=subscriber
Site Menüsü
Linkler
Site Haritası

Ustanın anısına genç yazarlara ödül






Ustanın anısına genç yazarlara ödül


İzmir Devlet Tiyatrosu ve Urla Belediyesi işbirliğiyle bu yıl ikincisi düzenlenen “Necati Cumalı Anma ve Oyun Yazarlığı Ödül Töreni” büyük bir coşkuyla yapıldı.



İzlenim / Gökmen KÜÇÜKTAŞDEMİR


Doğum gününden bir gün sonra, yıl boyunca oyunlarını kapalı gişe oynayan, Devlet Tiyatroları'nın ilk ve tek ilçe sahnesi olan Urla AKM'de bir araya geldik. Kalabalıktık... Şiirleri, romanları, hikayeleri, denemeleri, günceleri, senaryoları ve tiyatro eserleri de oradaydı. Yaşar Kemal'in ifadesiyle 'Yaşlanmaz Şair Çocuk'u; şarkılarla, oyunlarla, ödüllerle ve adına hazırlanan belgeselle anmaya çalıştık.
O avukatlık yapmış ama hayatının önemli bir bölümünü edebiyata ayırmıştı. Kahramanlarıyla pek çok ülke gezmiş, pek çok kente bulunmuş; kelimeler, cümleler, öyküler biriktirmişti. Türkiye Cumhuriyeti'nin aydınlarından biriydi... 1960 yılında yazdığı 'Susuz Yaz' öyküsünü üç perdelik bir oyun olarak tiyatroya uyarladı. Öykü, yönetmen Metin Erksan tarafından 1963'te film olarak çekildi ve 14.Uluslararası Berlin Film Festivali‘nde Altın Ayı ödülünü kazandı. Susuz Yaz'da olduğu gibi eserlerinde toplumdaki aksaklıklara değinmiş, kimi zaman politik eleştirilerde bulunmaktan da çekinmemişti.



Yazarlık mirasını yaşatmak


O, İzmir'i severdi, İzmir'de onu... Uzun bir süre yaşadığı Urla ona sahip çıktı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından müze yapılan evini korudu, her yıl yapılan anma törenlerine geçen yıl ilk kez tiyatro oyun yazarlığı yarışmasını ekledi. Bir usta yazarın adına verilen bu ödül ile pek çok oyun yazarına da bir kapı açılmış oldu. Bu nedenle, İzmir Devlet Tiyatrosu ve Urla Belediyesi işbirliğiyle bu yıl ikincisi düzenlenen “Necati Cumalı Anma ve Oyun Yazarlığı Yarışması Ödül Töreni”nde dereceye giren yazarlar, ödüllerini alırken hayli heyecanlıydılar. Geçtiğimiz yıl birinci olan eserin İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelendiğini düşünürsek, heyecanlanmamak da elde değil. Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar'ın da yazarlarla aynı heyecanı paylaşıyor olduğunu görmek büyük keyifti. Şöyle diyordu Başkan Uyar: "Urla için çok önemli bir değer olan Necati Cumalı’nın izinden giden genç yazarları destekleyerek, edebiyatımızın büyük ustasına sahip çıkmayı ve yazarlık mirasını yaşatmayı önemli bir ödev olarak görüyorum."


Yenilerinin yetişmesi gerek


Beni etkileyen konuşmalardan biri de Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü Başdramaturgu Canan Kırımsoy'un yaptığıydı... Kırımsoy, "95 yıllık bir ülke olarak bir hikayemizin olduğunu ve bunun geleceğe aktarılması gerektiğini düşünüyor, bunun eksikliğini hissediyoruz. 25 yıldır Devlet Tiyatroları'nda çalışıyorum ama bu ülkeye olan tutkuyu, memleket sevdasını, destanları ve öyküleri anlatan oyunlarla karşılaşamadım. Bu anlamda tembeliz. Bizim tüm Türkiye'yi kapsayacak, saracak oyunlara ihtiyacımız var. Urla'nın böyle eserler yaratılmasına katkısı çok büyük olacağına eminim. Bu yıl 55 yazar bu yarışmaya başvuru yaptı. Bu da 55 oyun demek. Bu çok önemli bir sayı. Biz yeni yazarların yetişmesi için belediyelerimizle işbirliği içindeyiz" dedi.
Keşke devlet, fuzuli yerlere para harcamak yerine tiyatrolarına bunun için bir ödenek yaratsaydı, benzer yarışmalar geçmişte de çokça yapılsaydı, genç yazarlar daha fazla teşvik edilseydi, oyun seçerken daha dikkatli davranılsaydı da böyle bir konuşma hiç olmasaydı. Şunu biliyorum ki hiçbir şey için geç kalmış sayılmayız. İzmir Devlet Tiyatrosu Müdürü Levent Ulukut, oyun yazarlığının gelişmesi, oyun yazarlığına ilgi duyan yazar ve sanatçıların teşvik edilmesi ile yerel konuların özendirilmesi üzerinde durduklarını belirtirken, gelecekle ilgi daha güzel şeyler düşünmemi sağladı. Salondan çıkarken Necati Cumalı'nın "Eksik Güneşler" adlı şiiri aklıma geldi: “Kaç günümüz varsa şunun şurasında/ O kadar güneşimiz var/ Her günlük hakkımızdır mutluluk/ Anla/ Dün bugün eksilen güneşler/ Ödenmez yarınla” İzmir Devlet Tiyatrosu ve Urla Belediyesi'ne genç yazarları teşvik ettikleri için bir kez daha teşekkür ederiz.


İlk üçe girenlere para ödülü


Ve gelelim ödül alanlara... Yapılan değerlendirme sonucu birinciliğe “Öteki Ankara Müzikali” adlı oyunuyla Cenk Türkkanı layık görüldü ve On bin Türk Lirası ödülünün sahibi oldu. İkincilik ödülü olan Altı bin Türk Lirasını “Oyuk” adlı oyunla Burak Kılıç alırken, üçüncülük ödülü olan Üç bin Türk Lirası para ödülü, “Dağınık Oda” adlı eserin sahibi Burcu Büyükakkaş'a verildi. Jüri üyeleri ise şu isimlerden oluşuyordu: Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt, Edebi Kurul Başkanı Bozkurt Kuruç, Başrejisör Hakan Çimenser, Başdramaturg Canan Kırımsoy, İzmir Devlet Tiyatrosu Müdürü Levent Ulukut, Sanatçı Sedat Şenoğlu ile Dramaturglar Füsun Ataman, Pınar Merterkek ve Eren Aysan.

Yorumlar - Yorum Yaz
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.138634.2754
Euro37.346837.4965
Ne güzeldir,sessizlikte birlikte olmak
Daha da güzeldir, gülmek birlikte
Cennetin ipekten şalı altında
Yosunlara ve kayın ağaçlarına yaslanarak,
Kahkahamız kadar yüksek sesli olduğunu dosluğumuzun
Gösteriyor dişlerimizin beyazlığı.
F. Nietzche