• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/ktdgokmen
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05347896126
  • https://twitter.com/Kucuktasdemir
  • https://www.instagram.com/gokmenktd/
  • https://www.youtube.com/channel/UC2oheUfhR7iDi5hqG-_1HfA?view_as=subscriber
Site Menüsü
Linkler
Site Haritası

Başarı tesadüf değildir



Başarı tesadüf değildir 



Çok yönlü bir sanatçı olan Ali Poyrazoğlu'nun 'Ödünç Yaşamlar' oyununu izlemediyseniz kitabını alıp okuyun derim. Usta oyuncu, kitabının henüz başlarında öğrenciyken sınıflara nasıl tıkıldığımızı ve hayatımız boyunca bir sınıftan diğerine nasıl geçmeye çabaladığımızı anlatır. Bu çabalama sırasında bazılarımızın sınıfları 5'er 10'ar atlar. Bizler de başarılı olanların hikayelerini dinleriz. Peki, bazı insanlar neden başkalarından daha başarılı olur? Çok zeki ve hırslı oldukları için mi? Ali Poyrazoğlu, daha başarılı olmak için kendinize mobing yapmayın, kendinizi tanıyın diyor. Malcolm Gladwell ise "Outliers" (Çizginin Dışındakiler) adlı kitabında bu düşünceyi birkaç adım öteye taşıyor: "Kendinizi tanımanın dışında, kültürel geleneklerinizin farkında olun."


***


Gladwell, bize bazı insanların neden başarılı olduğunu anlamak için, onların çevrelerine daha dikkatli bakmamız gerektiğini söylüyor. Bu kişilerin aileleri, doğum yerleri ve hatta doğum tarihlerinin bile çok önemli olduğunu ifade ediyor. Ve tabi ki şans faktörüne de vurgu yapılıyor. Dünyanın en zeki adamı olabilirsiniz. Doğduğunuz yer ve en verimli yaşlarınızı yaşadığınız zaman dilimi çok önemli. Mesela, bugün Türkiye'de ne kadar zeki bir bilim insanı olursanız olun, ne kadar zeki ve iyi bir dansçı olursanız olun yapabilecekleriniz sınırlı. Dünyaca tanınan biri olmak için ülke sınırları dışına çıkmalısınız. Yoksa kimse sizi tanımaz. Gladwell’in iddiasına göre, bir Silikon Vadisi milyarderi olmak istiyorsanız, hangi yıl; başarılı bir pilot olmak istiyorsanız nerede doğduğunuz çok önemli. Kitapta altı çizilen cümlelerden biri de "başarı tesadüf değildir".


***


İngiliz müzik grubu Beatles'ın meşhur olmadan önce Almanya'nın Hamburg kentinde günde 8 saat aralıksız çalmak zorunda olmasının, Bill Gates’in günde 8 saat bilgisayar yazılımı üzerinde çalışacak fırsatı yakalamasının başarının kapılarını araladığını anlatıyor Gladwell. Ve o, 10 bin saat her hangi bir konu üzerinde çalışan bir insanın, o konuda uzman olacağını söylüyor. Bununla ilgili yapılan bir de çalışma var. Bir müzik okulundan mezun olanları hocaları 3 gruba ayırmış. Başarılılar, çok başarılır ve yıldızlar. Başarılı olanlara günde kaç saat çalıştıkları sorulduğunda "4 saat" cevabı alınmış. Çok başarılılar bu soruya "6 saat" cevabını verirken yıldızlar ise günde "8 saat" demiş. Aynı yetenek sınavıyla okula başlayan çocuklar arasında mezun olurken ortaya çıkan fark çok çalışmanın önemini ortaya koyuyor.


***


Biz bu yüzden ve ortaya koyduğu preformanstan dolayı Ali Poyrazoğlu'na usta oyuncu diyoruz. Biz o yüzden 14 yılı ayaklanmalarda ve savaşlarda geçen Mustafa Kemal Atatürk için Başkomutan diyoruz. Biz 3 bin 997 kitap okuyup, 9 kitap yazıp, bir ulusa bağımsızlık kazandırıp, yeni bir anlayışla cumhuriyeti kurduğu için ona Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk diyoruz. Türk ulusunun kültürel geleneklerindeki savaşçı ruh, birlik olma, bağımsızlığa ve özgürlüğe olan inanç, kurtuluş mücadelesindeki altın anahtardır. Başarı tesadüf değildir. Bunu en iyi; ortaya somut bir şey koyamayan, başarısızlığını örtmek için her türlü çabayı sarf edenler bilir.

İzmir’in kurtuluşu 9 Eylül kutlu olsun…



Yorumlar - Yorum Yaz
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.944334.0803
Euro37.799037.9505
Ne güzeldir,sessizlikte birlikte olmak
Daha da güzeldir, gülmek birlikte
Cennetin ipekten şalı altında
Yosunlara ve kayın ağaçlarına yaslanarak,
Kahkahamız kadar yüksek sesli olduğunu dosluğumuzun
Gösteriyor dişlerimizin beyazlığı.
F. Nietzche