• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/ktdgokmen
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05347896126
  • https://twitter.com/Kucuktasdemir
  • https://www.instagram.com/gokmenktd/
  • https://www.youtube.com/channel/UC2oheUfhR7iDi5hqG-_1HfA?view_as=subscriber
Site Menüsü
Linkler
Site Haritası

Sanatla nefes almak için biraz "Cesaret"

 



Sanatla nefes almak
için biraz "Cesaret"
 


 
"Cesaretin dehası, kudreti ve büyüsü vardır" der Goethe. Düşünmek ve sorgulamak bile cesaret gerektirse de kimi zaman, sanat yapmaya soyunmak, ortaya konan özverinin paylaşılmasını yanında getiriyor. Bu paylaşım en güzel de festivallerde oluyor. Ne şanslıyız ki İzmir bu konuda pek çok ilden daha önde. Ama daha da iyi olmalı... Dün Radyo Ege'de tiyatro üzerine bolca sohbet ettiğimiz iki konuğumuz vardı. Biri sanat yönetmeni Metin Güler, diğeri de 6. Uluslararası Tiyatro Festivali'ni düzenleyen TAKSAV'ın gönüllülerinden Yasemin Sağlam. İzmir'de çok amaçlı salon mantığının anlamsızlığını konuştuk onlarla. Eğer kurumlar salonlarını tiyatroya uygun olarak inşa ederlerse hem akustik ve ışık açısından daha iyi salonlara kavuşacağız hem de başka etkinlikler için de o salonları kullanacağız. Oysa bu tip salonlar gelişi güzel bir mantıkla inşa edildiği için bugün tiyatrolar için salon bulunmakta zorlanılıyor. Neyse ki kentin az da olsa tiyatro yapmaya uygun salonu var. Yeni yapılmakta olan salonların da çok yakın zamanda açılmasını ümit ediyoruz.   

***

Özdemir Nutku Tiyatro Ödülleri'ni veren Kıyı Ege ve Ege Tiyatrolar Birliği gibi Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakfı, yani TAKSAV, pek çok kurum ve kuruluş gibi her şeye rağmen sanat yapılması için uzun zamandır büyük çaba harcıyor. Başarının, adaletin ve özgürlüğün cesaretten geçtiğini düşünen TAKSAV yönetimi bu yılın temasını da bu yönde belirlemiş... "Cesaret" temasıyla dün açılan ve 10 gün süren festivalde Türkiye’den 32 ve yurtdışından da 5 oyun yer alıyor. Festival’de 1 yerli yapımın da prömiyeri gerçekleşirken, İspanyolca, Gürcüce ve Kürtçe oyunlar üst yazı ile sunulacak. Geçen 5 yıl % 80’in üstünde doluluk ortalamasıyla İzmir’in tiyatro salonlarını hareketlendiren festivale, bu yıl da yine 150’ye yakın yerli ve yabancı oyun başvurusu olmuş. Oyunlar, festivalin “cesaret” temasıyla uyumu, teknik ya da sunum anlamında taşıdığı deneysellik, görsel sunum ve sahne uygunlukları gibi açılardan değerlendirilmiş. Festival oyunlarını belirleyen ekipte oyuncu, Eğitmen Gürol Tonbul, Sanat Eleştirmeni Yaşam Kaya, Eğitmen Polat İnangül ve Oyuncu Deniz Taylan Tombul yer alıyor. Bu yıl festivalin açılış gecesinde Onur Ödülü 1966 yılından bu yana yurt içi, yurt dışında, tiyatro ve sinemada sahne önü ya da rejide yer alan eğitimci, sanatçı Ayşe Emel Mesci’ye, Emek Ödülü 20 yılı aşkın süredir yalnızca tiyatro eserleri yayıncılığı yapan Mitos-Boyut Yayınları kurucusu Yılmaz Öğüt’e, festival teması olan Cesaret Ödülü ise diğer eserlerin yanı sıra son olarak “Gündelik Hayata Direnmek” kitabının yazarı, Ankara Ün. Dramatik yazarlık bölümü hocası iken 6 Ocak KHK’sıyla işine son verilen Doç. Süreyya Karacabey’e verildi. Çok sayıda kişinin katıldığı harika bir açılış oldu.

***

Bu yılın yabancı konuk oyunları Fransa, İspanya ve iki ayrı grupla Gürcistan olarak belirlendi. Fransa’dan katılacak olan Mattatoio Sospeso tiyatrosunun sözsüz oyunları Chagall dikkat çeken oyunlardan. Oyun, Tepekule’de sirk, kukla, fiziksel tiyatro ve hava danslarıyla İzmirlilerin “başını döndürecek”. İspanyol Javier Bañas Gómez tiyatrosunun “Yirmibeş” adlı oyunu sinematografik bir atmosferde oynanan uzlaşmaz, şiirsel ve komik bir metne sahip. Oyun üst yazı eşliğinde oynanacak.
B Planı festivale iki ödüllü oyunu “İstila” ile katılırken, Bambu Tiyatro’da ödüllü Yastık Adam ile Festival’de olacak. Semaver Kumpanya, Çolpan İlhan ve Sadri Alışık Tiyatrosu, Sarı Sandalye, Asmalı Sahne, Uygurlar, Atölye Tiyatrosu, CEF tiyatro, Akademi 35.5, Tatavla, Tiyatro Yan Etki, Ak’la Kara Festival’e İstanbul’dan katılacak tiyatrolar olacak. İstanbul Tabip Odası, hukuksuzluğa karşı hekim ve akademisyenlerden oluşan kadrosuyla sahneliyor olduğu Orhan Alkaya’nın yönettiği “Timsah” adlı okuma tiyatrosu da Festival’de yer alacak. Bolu, Denizli, Diyarbakır, Manisa ve Alanya temsilcileri Festival sahnelerinde yer bulurken, Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Deneysel Tiyatro Komünü, Düş Zamanı Masalları, ESA, EÜTT, İsimsiz Sahne, İzmir Performans Sahnesi ve Kibele ile İzmir Devlet Tiyatrosu da Festivalde İzmir’i temsil edecek olan tiyatrolar olacak. Festival kapsamında 10 gün boyunca İzmir deki farklı mekanlarda sahnelecek bu oyunların yanı sıra; tiyatroseverler, tiyatrocular ve öğrencilerin yararlanacağı ücretsiz söyleşi ve atölye çalışmaları ile Kısa Oyun Yarışması da gerçekleştirilecek. Atölyelerden ilki 30 yıldır Hollanda’da Tiyatro yönetmenliği ve oyunculuğu yapan Celil Toksöz tarafından verilecek.

***

Festival etkinlikleri on gün boyunca her yıl olduğu gibi şehrin her tarafındaki 13 farklı mekana yayılacak. Festival Karşıyaka Suat Taşer sahnesi, Karşı Sahne, Narlıdere AKM, Güzelyalı KM, Selahattin Akçiçek KM, Buca Eğitim Fak.Sahnesi, Bornova Sevda Şener Sahnesi, Seferihisar AKM, Karabağlar Halk Eğitim sahneleri ile Türkan Saylan KM ve İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi, İzmir Sanat, Tepekule gibi kentin farklı mekanlarında seyirciyle buluşacak. Oyunların üçte biri ücretsiz, üçte biri öğrencilere 10 lira, büyüklere 20 lira olarak belirlenmiş.  Festival hakkında daha detaylı bilgiyi www. izmirtiyatrofest.org adresinden alabilirsiniz.





 

Yorumlar - Yorum Yaz
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.944334.0803
Euro37.799037.9505
Ne güzeldir,sessizlikte birlikte olmak
Daha da güzeldir, gülmek birlikte
Cennetin ipekten şalı altında
Yosunlara ve kayın ağaçlarına yaslanarak,
Kahkahamız kadar yüksek sesli olduğunu dosluğumuzun
Gösteriyor dişlerimizin beyazlığı.
F. Nietzche